Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen.
Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen. Selecteer de naam van uw land

Algemene tips

Voor uw colitis ulcerosa of ziekte van Crohn (inflammatoire darmziekten; IBD) is het niet alleen van belang dat u trouw uw IBD-medicatie gebruikt, maar ook dat u goed let op wat u eet, dat u voldoende beweegt en dat u oplet bij het gebruik van eventuele andere geneesmiddelen (ook als deze niets met uw IBD te maken lijken te hebben).

Hieronder vindt u enkele algemene tips om meer grip te krijgen op uw IBD.

  • Houd u aan het behandelplan dat u van uw arts gekregen hebt: neem de door uw arts voorgeschreven medicatie trouw in. Stop niet zomaar met het gebruik ervan als u zich weer beter voelt. Overleg altijd eerst met uw arts of, en zo ja wanneer, u met uw medicatie mag stoppen.
  • Denkt u een opvlamming te krijgen? Dan moet u zodra u de eerste symptomen opmerkt meteen met de behandeling beginnen of naar uw arts gaan. Zorg ervoor dat u altijd wat van uw geneesmiddel op voorraad hebt. Dan kunt u in overleg met uw arts bijvoorbeeld meteen met het ophogen van de dosis beginnen zodra dat nodig is.
  • Buikgriep kan bij mensen met colitis ulcerosa een terugval veroorzaken. Daarom is het belangrijk om bij het klaarmaken van eten extra hygiënisch te werken en situaties te mijden waarin u buikgriep zou kunnen oplopen.
  • Vermijd voedingsmiddelen en situaties waarvan u uit ervaring weet dat ze tot een terugval kunnen leiden. Houd u aan het dieet dat u met uw specialist hebt afgesproken.
  • Vermijd zo mogelijk ook het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers (zogenoemde ‘NSAID’s’), zoals indometacine, ibuprofen, naproxen en aspirine. Bij sommige patiënten kunnen deze middelen namelijk tot een opvlamming van hun darmklachten leiden. Mocht u een pijnstiller nodig hebben, gebruik dan paracetamol.
  • Voor rokers: stop met roken, vooral als u aan de ziekte van Crohn lijdt. De kans om een terugval te krijgen en geopereerd te moeten worden is onder rokers namelijk twee keer zo groot als onder niet-rokers.
  • Pas op met middelen tegen diarree. Gangbare middelen tegen diarree, zoals loperamide of codeïne, kunnen voor sommige IBD-patiënten prima zijn, terwijl ze voor andere IBD-patiënten zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Vraag altijd eerst uw arts om advies als u zo’n middel wilt gaan gebruiken.
  • Pas op met behandelingen tegen aambeien. Bij mensen zonder IBD kunnen aambeien zonder problemen poliklinisch behandeld worden. Bij mensen met IBD is echter altijd zorgvuldige evaluatie door een specialist nodig voordat ze zelfs maar een kleine ingreep aan de endeldarm mogen ondergaan.

BEOORDEEL DEZE PAGINA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gemiddeld: 3.00 (2 stemmen)

Feedback