Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen.
Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen. Selecteer de naam van uw land

De invloed van uw leefstijl

Het gebruik van geneesmiddelen is maar één aspect van de behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD). Bepaalde aanpassingen in uw manier van leven zullen een gunstig effect hebben op uw colitis ulcerosa of ziekte van Crohn, doordat ze symptomen helpen tegengaan en de kans op complicaties verkleinen.

Daarbij kunt u denken aan aanpassingen op het gebied van:

Emotioneel welzijn

Emotionele spanning leidt niet tot het ontstaan van de aandoening IBD. Wel kunnen stress of sterke emoties bij sommige mensen met IBD een opvlamming van de klachten veroorzaken. Dit betekent trouwens niet dat iedereen met stress een opvlamming zal krijgen. Maar als u IBD hebt en weet dat stress bij u problemen kan opleveren, is het handig om daarop voorbereid te zijn en oefeningen te leren waarmee u stress kunt verminderen.

Stress kan een steeds terugkerende factor zijn gedurende ons leven. Zaken als van baan veranderen, trouwen, verhuizen, een sterfgeval in de familie, kinderen opvoeden of mantelzorger zijn voor een ouder, kunnen allemaal stress opleveren. Zelfs simpelweg het besef een chronische aandoening te hebben kan IBD-klachten uitlokken. Ook kleine alledaagse irritaties zijn al voldoende om stress op te wekken. Stresssituaties zijn natuurlijk nooit helemaal te vermijden, maar hoe u ermee omgaat kunt u wellicht wel veranderen.

Tips voor het verminderen van stress:

 • luisteren naar muziek waar u rustig van wordt;
 • een wandeling maken in een rustgevende omgeving;
 • mediteren of enkele minuten rustig gaan liggen in een verduisterde ruimte;
 • praten met een vriend, vriendin of therapeut;
 • op het gemak een bad nemen;
 • lezen;
 • biofeedbacktherapie;
 • ontspannings- en ademhalingsoefeningen;
 • yoga of tai chi;
 • hypnotherapie.

Als u veel moeite hebt om met stress om te gaan en vaak gespannen of prikkelbaar bent, is het misschien een goed idee om uw stress met gerichte technieken aan te pakken. Daarbij kunt u denken aan cognitieve gedragstherapie (CGT) of neurolinguïstisch programmeren (NLP).

Roken

Roken is niet alleen slecht voor uw longen en hart, maar kan ook:

 • de kans dat u de ziekte van Crohn krijgt vergroten;
 • opvlammingen uitlokken bij de ziekte van Crohn;
 • de kans op abcessen en/of fistels bij mensen met de ziekte van Crohn vergroten.

Rokers met de ziekte van Crohn hebben:

 • vaker een opvlamming van hun aandoening –de frequentie kan wel met 50-100% verhoogd zijn;1
 • een grotere kans om geopereerd te moeten worden;
 • meer behoefte aan geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken.

Denk eraan: hoe meer u rookt, hoe groter de kans dat uw ziekte van Crohn verergert .

Patiënten met de ziekte van Crohn die stopten met roken bleken:

 • 65% minder opvlammingen te hebben dan patiënten die bleven roken2
 • minder behoefte te hebben aan geneesmiddelen voor het onder controle houden van de ziekte.

Colitis ulcerosa komt doorgaans onder niet-rokers en ex-rokers vaker voor dan onder rokers. Bovendien kan stoppen met roken bij mensen met colitis ulcerosa een opvlamming uitlokken. Waarom roken dit beschermende effect lijkt te hebben, is nog niet bekend. Hierbij moet wel meteen vermeld worden dat een eventueel beschermend effect van roken niet opweegt tegen alle gezondheidsrisico’s die roken met zich meebrengt, zoals de kans op longziektes zoals COPD, longkanker en hartziekten.

Alcohol

Hoewel mensen met IBD wel alcohol mogen drinken, raden we u aan daar voorzichtig mee te zijn. Bespreek met uw zorgteam wat voor iemand in uw situatie redelijk is, of raadpleeg de landelijke richtlijnen voor meer informatie.

Gebruik van andere geneesmiddelen

Mensen met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn krijgen vaak onderhoudsmedicatie voor het onder controle houden van IBD. Als u naast de onderhoudsmedicatie nog andere (door een arts voorgeschreven of zonder recept verkrijgbare) geneesmiddelen gebruikt, moet u opletten of deze geen opvlammingen kunnen uitlokken. Hieronder vindt u enkele geneesmiddelen waarmee u moet oppassen:

 • niet-steroïde ontstekingsremmers (vaak aangeduid als ‘NSAID’s’), zoals acetylsalicylzuur (aspirine), naproxen en ibuprofen: deze kunnen opvlammingen uitlokken. Wilt u lichte pijnklachten verminderen of koorts verlagen? Gebruik dan paracetamol of vraag uw arts om advies;
 • antibiotica: deze kunnen het bacteriologisch evenwicht in uw darmen verstoren. Als gevolg daarvan kunt u (antibioticageassocieerde) diarree krijgen of kunnen bepaalde bacteriën de overhand krijgen en als gevolg daarvan een ontsteking veroorzaken. Als u een antibioticum gebruikt en een opvlamming van uw IBD-symptomen krijgt, moet u uw arts waarschuwen. Ook moet u het uw arts laten weten als u kortgeleden een antibioticum hebt gebruikt, ook als dat antibioticum niet gebruikt werd om een darminfectie te behandelen.

Als u een zelfzorggeneesmiddel (een middel waarvoor u geen recept nodig hebt) koopt of een voorgeschreven geneesmiddel gaat afhalen, moet u uw arts of apotheker altijd vertellen dat u een inflammatoire darmziekte (IBD) hebt. Dan kan namelijk gecontroleerd worden of u het middel zonder problemen kunt gebruiken.

Bronnen
1: Smoking and Crohns Disease. Available at: http://www.crohnsandcolitis.com.au/smoking-and-crohns.php Accessed May 2014
2: Johnson, G.J., Cosnes, J., and Mansfield, J.C. (2005). Review article: smoking cessation as primary therapy to modify the course of Crohn’s disease. Aliment. Pharmacol. Ther. 21, 921–931.

BEOORDEEL DEZE PAGINA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gemiddeld: 0.00 (0 stemmen)

Feedback