Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen.
Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen. Selecteer de naam van uw land

Leven met IBD

Ongeacht of u pas net te horen hebt gekregen dat u een inflammatoire darmziekte (IBD) hebt of al jaren aan deze aandoening lijdt, het is hoe dan ook belangrijk om te weten hoe IBD uw dagelijks leven kan beïnvloeden. Dan kunt u namelijk maatregelen treffen om meer grip op uw aandoening te krijgen.

De meeste mensen met IBD leiden gewoon een prettig en productief bestaan. Als u colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn hebt, is het wel belangrijk om daar rekening mee te houden in uw dagelijks leven. Dat kan betekenen dat u uw eetpatroon, leefstijl en misschien ook uw sociaal leven wat moet aanpassen.

IBD kan uw leven op uiteenlopende gebieden beïnvloeden. Ook als u zich meestal best goed voelt, kan het hebben van een chronische ziekte u soms gewoon even wat te veel worden. Misschien maakt u zich zorgen over wat het hebben van colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn zal betekenen voor uw sociale en privéleven, uw studie of werk, of uw financiële situatie.

Misschien twijfelt u of u uw partner, vrienden, docenten, werkgever of collega’s wel moet vertellen dat u IBD hebt. Of misschien hebt u vooral moeite met praktische zaken, zoals het feit dat u altijd een toilet in de buurt moet hebben als u van huis gaat. Ook op persoonlijk vlak kunt u zorgen hebben, bijvoorbeeld over het aangaan van een relatie, trouwen, kinderen krijgen en een gezin draaiende houden.

Het is voor mensen met IBD heel belangrijk om een goed beeld te krijgen van wat hun aandoening inhoudt en om zelf betrokken te zijn bij de aanpak ervan. Door samen met uw arts over uw zorg te beslissen en uw zorgen met uw arts te bespreken, krijgt u weer het gevoel zelf grip op uw situatie te hebben. Het is verstandig om open en eerlijk te zijn over eventuele zorgen, en het te laten weten als iets onduidelijk is of als u een antwoord van uw arts niet goed begrijpt.

In uw dagelijks leven kunt u wellicht met enkele gerichte aanpassingen uw IBD wat beter onder controle krijgen. Zaken als een gezond voedingspatroon en een goede emotionele gezondheid kunnen een gunstige uitwerking op uw aandoening hebben.

De pagina’s over de onderstaande onderwerpen kunnen van pas komen in de periode nadat de diagnose is gesteld.

Misschien bent u wel benieuwd hoe u er zelf voorstaat met uw IBD. Doe in dat geval eens onze IBD-welzijnscheck. Dan krijgt u ook enkele persoonlijke tips om u nog beter te voelen.

Misschien moet u vanwege uw IBD uw manier van leven wat aanpassen. Laat dat u er echter niet van weerhouden een fijn en productief leven te leiden.

BEOORDEEL DEZE PAGINA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gemiddeld: 4.50 (2 stemmen)

Feedback