Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen.
Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen. Selecteer de naam van uw land

Is IBD te genezen?

IBD is niet te “genezen”, maar kan door aanpassing van de leefstijl en gebruik van geneesmiddelen wel onder controle gehouden worden. Sommige patiënten hebben lange perioden helemaal geen symptomen (ze zijn dan ‘in remissie’), terwijl andere patiënten geregeld met een opvlamming te maken krijgen. Als IBD goed wordt aangepakt, zou u echter gewoon een volwaardig en normaal bestaan moeten kunnen leiden, waarbij uw IBD (vrijwel) geen gevolgen heeft voor uw levensverwachting.

Uw toestand in het jaar nadat IBD bij u is vastgesteld, geeft een goede indicatie van het verdere beloop van uw IBD. Als u na het stellen van de diagnose een jaar of langer in remissie blijft, is dat een goed teken. Het optreden van meer dan twee opvlammingen in deze periode kan daarentegen wijzen op een ongunstiger ziekteproces.

De langetermijngevolgen van IBD zijn lastig te voorspellen. Uw arts zal het beloop van uw IBD goed in de gaten willen houden. Daarom zult u geregeld voor controle naar uw arts moeten gaan. Ook kan het nodig zijn dat meerdere keren dezelfde testen of onderzoeken bij u worden gedaan, zodat uw aandoening op verschillende momenten geëvalueerd kan worden. Dit is bijvoorbeeld nodig als uw onderhoudsbehandeling om welke reden dan ook niet zou aanslaan.

Bij veel patiënten is het echter zo dat het aantal geplande controlebezoeken kan worden verlaagd zodra er een effectief behandelplan gevonden is. Op dat moment kunt u weer gewoon uw dagelijks leven en uw bezigheden oppakken.

BEOORDEEL DEZE PAGINA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gemiddeld: 4.00 (1 stemmen)

Feedback