Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen.
Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen. Selecteer de naam van uw land

Waardoor wordt IBD veroorzaakt?

Het is nog niet precies bekend waardoor inflammatoire darmziekten (IBD) veroorzaakt worden. De meeste deskundigen vermoeden dat IBD een zogeheten ‘multifactoriële’ aandoening is. Dit houdt in dat er meerdere factoren meespelen. Hieronder staan enkele mogelijke factoren.

  • Genen:
    • wetenschappers hebben inmiddels al één gen gevonden dat bij minstens 20% van de patiënten met de ziekte van Crohn een rol speelt. Dit gen heet NOD2/CARD 15. Van de patiënten blijkt 15-20% een nauwe verwant met IBD te hebben. Vooralsnog lijkt er hierbij echter geen duidelijk overervingspatroon te bestaan;
    • onderzoekers hebben aangetoond dat colitis ulcerosa in de familie kan zitten. Tot wel 20% van de mensen met colitis ulcerosa blijkt namelijk een eerstegraads familielid met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn te hebben. Een eerstegraads familielid is een volle neef of nicht of een nog nauwer verwant familielid. Het is dus duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt, al is er nog geen specifiek overervingspatroon ontdekt.
  • Een abnormaal reagerend immuunsysteem.
  • Lets in de omgeving.

Het bovenstaande maakt duidelijk dat niet te voorspellen is wie, en zelfs niet of er iemand in een bepaalde familie colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn zal krijgen.

Wat de exacte oorzaak ook mag zijn, vermoed wordt dat het immuunsysteem bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn door iets geactiveerd wordt om in de darmen een ontstekingsreactie in gang te zetten. Als die ontstekingsreactie vervolgens niet gedeactiveerd wordt zoals normaal gesproken gebeurt, raakt het maag-darmstelsel beschadigd en ontstaan de symptomen van colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

Belangrijk om te onthouden is dat colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn allebei niet besmettelijk zijn. U kunt de aandoening dus niet krijgen van een patiënt in uw omgeving, en als u zelf IBD hebt, hoeft u dus niet bang te zijn dat u anderen besmet.

Factoren die de klachten van IBD kunnen verergeren

Hoewel de exacte oorzaak van IBD nog niet bekend is, weten we wel dat bepaalde factoren de klachten kunnen verergeren.

Hieronder staan enkele voorbeelden van zulke factoren:

Meer te weten komen over het leven met IBD.

BEOORDEEL DEZE PAGINA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gemiddeld: 0.00 (0 stemmen)

Feedback