Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen.
Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen. Selecteer de naam van uw land

Studeren met IBD

IBD-patiënten die op school of op de universiteit zitten, kunnen verschillende dingen doen om de invloed van hun inflammatoire darmziekte (IBD) op hun schoolprestaties te beperken.

Op school

Waarschijnlijk hebben je ouders de school al laten weten dat je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (samen aangeduid als ‘inflammatoire darmziekten’ of ‘IBD’) hebt. Er kunnen dan nog steeds dingen zijn die je graag zelf met je leraren wilt bespreken. Bijvoorbeeld:

  • extra hulp die je kunt gebruiken – zoals ruimere deadlines, een deel van je schoolwerk thuis mogen doen, of het onder de les naar het toilet mogen gaan;
  • moeilijkheden waar je tegenaan loopt;
  • het eten op school – misschien moet je vanwege je IBD ook tijdens de lessen af en toe wat eten, of verdraag je de producten die op school te krijgen zijn soms niet.

Als je dit soort punten open met je leraren bespreekt, kunnen zij je beter steunen. Als je dat fijner vindt, kun je een van je ouders of een vriend(in) vragen om bij zo’n gesprek aanwezig te zijn.

Gaan studeren

Gaan studeren is een grote stap. Er breekt dan een spannende periode voor je aan. Je vraagt je misschien af hoe het in die nieuwe omgeving zal gaan met je IBD, helemaal als je ook nog voor het eerst op kamers gaat.

Moet ik op mijn nieuwe school of universiteit laten weten dat ik IBD heb?

Je hoeft op je nieuwe school of universiteit niet per se te vertellen dat je IBD hebt, maar het kan wel handig zijn om dat te doen. Dan kunnen ze je namelijk beter helpen.

Alles wat je over je aandoening vertelt, blijft vertrouwelijk. Er wordt dus niets doorverteld zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven.

Wat voor hulp kan ik tijdens mijn studie krijgen?

Wat voor hulp je precies kunt krijgen, zal afhangen van het land waarin je studeert en van je onderwijsinstelling.

De meeste onderwijsinstellingen hebben iemand in dienst die advies geeft over het studeren met een handicap of andere functiebeperking. Die persoon kan je dan precies vertellen wat voor hulp en steun er beschikbaar is. Jij bent dan misschien niet officieel gehandicapt, maar door je IBD zijn er waarschijnlijk wel zaken waarmee rekening gehouden moet worden tijdens je studie. Daarom is zulke ondersteuning voor jou waarschijnlijk ook nuttig.

Studenten met een chronische aandoening als IBD mogen na overleg meestal:

  • wat langer doen over een toets of het maken van een opdracht als ze vermoeidheidsklachten hebben;
  • onder lestijd eten of medicatie gebruiken;
  • onder lestijd naar het toilet gaan.

Wat kan ik zelf doen?

Zelf kun je ook enkele eenvoudige dingen doen om je studietijd aangenamer te maken.

  • Ga zo dicht mogelijk bij de uitgang zitten als je een hoorcollege of werkgroep hebt, zodat je snel weg kunt als dat nodig is.
  • Heb je een kluisje? Leg daar dan een reservesetje kleren in, voor het geval je een keer een ongelukje hebt.
  • Zorg ervoor dat je altijd je geneesmiddelen bij je hebt, en blijf ze trouw gebruiken. Als je je opgelaten voelt om onder lestijd je medicatie te gebruiken, bespreek dat dan met je mentor of studieadviseur.

Het kan sowieso goed zijn om een keer met je tutor of studieadviseur te praten. Je vindt het misschien wat gênant om over je IBD te praten, maar waarschijnlijk helpen zij geregeld studenten met een chronische aandoening. Als je je situatie uitlegt aan je docenten (of aan je tutor, zodat hij/zij de andere docenten kan informeren), zullen zij er meer begrip voor hebben en kunnen ze er rekening mee houden. Ook voorkom je op deze manier dat ze denken dat je de kantjes er vanaf loopt als je af en toe lessen mist doordat je ziek thuiszit. Bovendien kunnen ze je dan helpen aan lesmateriaal dat je door je afwezigheid bent misgelopen.

Het kan verstandig zijn om de onderstaande zaken met je tutor te bespreken.

  • Toiletten – als de toiletten voor studenten te ver weg zijn en er dichterbij aparte toiletten voor docenten zijn, kun je vragen of je misschien in geval van nood een docententoilet mag gebruiken.
  • Te laat komen – zorg ervoor dat docenten weten dat je vanwege je IBD af en toe te laat kunt zijn voor je les.
  • Eten buiten de pauzes – als je verspreid over de dag steeds kleine beetjes moet eten, kan het nodig zijn om ook tijdens hoorcolleges/werkgroepen wat te eten.
  • Afwezigheid vanwege ziekte of doktersafspraken – je zult misschien lessen moeten missen tijdens een opvlamming of wanneer je je niet goed of te moe voelt. Vraag na hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet achter raakt.
  • Excursies – als je op excursie gaat, moet degene die alles organiseert op de hoogte zijn van jouw IBD. Het is namelijk belangrijk dat je onderweg en op de plaats van bestemming goede toegang tot een toilet hebt.

Ik vind het een eng idee om op mezelf te gaan wonen

De meeste mensen met IBD kunnen gewoon zelfstandig leven. Wanneer je een beetje vooruit denkt en goed plant, moet het geen enkel probleem zijn om uit huis te gaan.

Er zijn verschillende manieren waarop je als student op jezelf kunt wonen, en bij elke manier van wonen zijn andere punten van belang.

Een campus: vraag na met hoeveel anderen je het toilet moet delen en of er een mogelijkheid is om een kamer met toilet, of een toilet voor jezelf te krijgen. In sommige gevallen wordt het eten op een campus verzorgd, en anders is er een gemeenschappelijke keuken die je kunt gebruiken. Heeft de campus eigen wasmachines die je kunt gebruiken? Zo niet, is er dan een wasserette in de buurt?

Een studentenhuis of studentenkamer: samen met andere studenten in een studentenhuis wonen of een studentenkamer huren bij een particulier, zal wat huiselijker aanvoelen dan het wonen op een campus. Als er een gemeenschappelijke badkamer en wc is, zoek dan uit hoe ver deze bij jouw kamer vandaan zijn en met hoeveel mensen je ze moet delen.

Ik ben bang dat de studiestress mijn IBD zal verergeren

Vanwege alle deadlines, opdrachten en toetsen kan een studie je heel wat stress bezorgen. Als jouw IBD erger wordt bij stress, is het extra belangrijk om niet te gestrest te raken. Probeer niet te hard van stapel te lopen en zoek manieren om te ontspannen, zoals sporten, ademhalingsoefeningen of yoga.

Zal ik mijn medestudenten vertellen dat ik IBD heb?

Tijdens je studie zul je veel andere studenten leren kennen. Het is helemaal aan jou of je ze over je IBD vertelt of niet. Het ligt er maar net aan waar jij je het prettigst bij voelt. Misschien vind jij het fijner om mensen eerst beter te leren kennen voordat je ze over je IBD vertelt, maar het kan ook zijn dat je er graag van begin af aan open over bent. Doe dus gewoon wat voor jou goed voelt.

Het is hoe dan ook handig om vooraf te bedenken hoe je mensen voor het eerst over je aandoening gaat vertellen. Vaak werkt een korte, simpele uitleg het best. Daarbij kun je vertellen wat IBD is, en vooral wat de gevolgen ervan zijn voor jou.

Het kan opluchten om het met een aantal mensen te delen. Hun steun kun je vast goed gebruiken. Bovendien kunnen anderen je beter helpen als ze weten wat je doormaakt.

BEOORDEEL DEZE PAGINA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gemiddeld: 5.00 (1 stemmen)

Feedback