Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen.
Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen. Selecteer de naam van uw land

Reizen

Als u colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn hebt, maakt u zich misschien zorgen over het reizen met deze ziekte. Misschien vindt u het een eng idee om lang achter elkaar in een auto of vliegtuig te moeten zitten, of om in een onbekend land te zijn met eten dat u niet gewend bent.

Wanneer u in remissie bent, zal uw inflammatoire darmziekte (IBD) onderweg geen problemen opleveren. Tijdens een opvlamming zult u wel altijd enkele voorbereidingen moeten treffen, of u nou met de bus naar de stad gaat of het vliegtuig neemt naar de andere kant van de wereld.

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw reis goed voor te bereiden.

Een goede planning

Geneesmiddelen

  • Zorg ervoor dat u genoeg medicatie meeneemt voor uw hele verblijf. Het kan namelijk lastig zijn om in het buitenland aan uw voorgeschreven geneesmiddelen te komen.
  • Gebruikt u geneesmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden? Koop dan vóór uw vertrek een speciaal koeltasje in de apotheek.
  • Het is verstandig om een kopietje van uw recept mee te nemen (met daarop ook de generieke naam van het middel, aangezien merknamen van land tot land kunnen verschillen), voor het geval u toch extra geneesmiddelen nodig hebt.
  • Laat uw geneesmiddelen in de oorspronkelijke verpakking zitten, zodat duidelijk te zien is welk middel het is.
  • Neem een voorraadje zelfzorggeneesmiddelen (middelen die u zonder recept kunt kopen) mee, bijvoorbeeld diarreeremmers, spasmolytica, zakjes met ORS-poeder en pijnstillers. Overleg wel even met uw IBD-specialist voordat u zulke middelen gaat kopen of gebruiken.
  • Draag een pillendoosje bij u met daarin u uw afgemeten geneesmiddelendoses voor die dag. Zo hebt u uw medicatie altijd binnen handbereik.
  • Gaat u vliegen? Doe uw geneesmiddelen dan in uw handbagage, voor het geval uw koffer zoekraakt of achterblijft. Tegenwoordig gelden er strenge regels voor handbagage. U zult daarom een brief van uw IBD-specialist moeten kunnen laten zien waarin staat welke geneesmiddelen u nodig hebt. Het best kunt u bij het boeken van uw vliegtickets even bij de luchtvaartmaatschappij navragen wat hun regels zijn voor het meenemen van geneesmiddelen in handbagage.

Informatie van en over uw arts

  • Vraag uw arts om een brief waarin uw medische voorgeschiedenis beschreven wordt en staat welke geneesmiddelen u gebruikt. Zo’n brief komt van pas als u vragen krijgt bij de douane en in geval van nood. Mocht u in het buitenland een arts nodig hebben, dan is het ook heel handig om zo’n brief te kunnen laten zien. Het is verstandig om de inhoud van de brief te laten vertalen in de taal/talen van uw land(en) van bestemming.
  • Vraag uw arts om een schriftelijk actieplan voor het geval uw toestand tijdens uw reis achteruit zou gaan.
  • Zorg ervoor dat u het telefoonnummer van uw arts en uw verzekeringspasje in uw portemonnee hebt zitten.

Vervoer en voorbereidingen voor onderweg

  • Zoek van tevoren uit of de bussen en treinen die u gaat gebruiken een toilet hebben. Vraag bij het boeken van vliegtickets om een stoel aan het gangpad, dicht bij een toilet.
  • Licht de luchtvaartmaatschappij vooraf in over uw aandoening, zodat ze rekening kunnen houden met uw dieetwensen. Als dat niet mogelijk is, kunt u zelf wat te eten meenemen voor onderweg.
  • Zorg ervoor dat u altijd wat tussendoortjes en basisvoedingsmiddelen bij u hebt voor het geval u het lokale eten niet goed verdraagt.
  • Bekijk of u op internet handige lokale informatie of tips van andere mensen met IBD kunt vinden (zie hieronder).

Veiligheidscontroles

Tegenwoordig gelden er in het vliegtuig, op schepen en zelfs op treinstations strengere veiligheidseisen. Misschien vraagt u zich daarom af of u uw geneesmiddelen onderweg wel bij u mag houden. U moet pillendoosjes, andere geneesmiddelen en eventuele medische hulpmiddelen op verzoek kunnen laten zien.

Als u gefouilleerd wordt, kan degene die dat doet misschien uw stomazakje en eventuele hulpmiddelen voor persoonlijke hygiëne voelen zitten. Bij het uitleggen van uw situatie kan het dan handig zijn om een brief van uw arts te hebben waarin staat wat voor aandoening u hebt en welke geneesmiddelen en hulpmiddelen u gebruikt.

U mag om de aanwezigheid van een speciaal getrainde medewerker vragen als u daar behoefte aan hebt.

Zijn er bepaalde plaatsen waar ik beter niet naartoe kan gaan?

Als u naar een ontwikkelingsland wilt gaan, kan het verstandig zijn om vooraf met een arts te overleggen die gespecialiseerd is in reizigersgeneeskunde. Overleg vervolgens ook nog met uw IBD-specialist en beslis pas daarna of u daadwerkelijk wilt afreizen naar het betreffende land.

Met wat voor alledaagse zaken moet ik rekening houden als ik op reis ga?

Mocht u tijdens uw verblijf een opvlamming van uw colitis ulcerosa of ziekte van Crohn hebben, dan hoeft dat niet te betekenen dat u in uw hotel moet blijven. Wel is het handig om u thuis al op een mogelijke opvlamming voor te bereiden.

  • Zoek uit waar er openbare toiletten zijn. Zulke informatie is vaak te vinden op internet en als u een smartphone hebt, is er misschien wel een speciale app voor te downloaden.
  • In sommige landen kunt u een speciaal toiletpasje krijgen waarmee u openbare en invalidentoiletten kunt gebruiken zonder daarvoor in de rij te hoeven staan.
  • Zorg ervoor dat u extra doekjes of kleding meeneemt, voor het geval u een ongelukje zou hebben.

Vaccinaties

Zoals iedereen die op reis gaat, moet u ervoor zorgen dat u de nodige vaccinaties hebt gehad en malariapillen gebruikt als dat nodig is.

Overleg altijd ruim van tevoren (ongeveer 4-6 weken vóór uw geplande vertrekdatum) met uw arts. Als u naar een onafhankelijk vaccinatiebureau gaat, moet u de arts daar altijd vertellen dat u IBD hebt. Als u voor uw IBD behandeld wordt, moet u misschien ook tegen de volgende ziekten worden gevaccineerd (dat zal afhangen van uw land van bestemming):

  • gele koorts;
  • hepatitis A;
  • hepatitis B;
  • cholera;
  • hondsdolheid;
  • door meningokokken veroorzaakte encefalitis (hersenvliesontsteking);
  • Japanse encefalitis;
  • tuberculose.

Gebruikt u steroïden, immunomodulerende geneesmiddelen of biologische geneesmiddelen (ook wel ‘biologicals’ genoemd) tegen uw colitis ulcerosa of ziekte van Crohn? Dan zijn er bepaalde vaccins die u niet mag krijgen, namelijk de vaccins tegen gele koorts, cholera en tuberculose. De vermelde geneesmiddelen kunnen namelijk uw reactie op deze vaccins beïnvloeden. Raadpleeg uw arts om erachter te komen welke vaccins voor u geschikt zijn.

Duurt de reis naar uw land van bestemming lang? Vraag uw arts of de zorgverlener in het vaccinatiebureau dan of u een injectie nodig hebt om diepveneuze trombose (DVT) te voorkomen.

Pas op met wat u eet en drinkt

Let altijd goed op wat u eet en wees voorzichtig. Pas vooral op met het drinken van water. Gebruik alleen water uit flessen, zelfs bij het tandenpoetsen. Pas op dat u niet per ongeluk kraanwater binnenkrijgt tijdens het douchen of in bad gaan. Vermijd sushi, rauwe groente (ook salades) en (water)ijs. Vraag als u wat te drinken bestelt altijd om drinken zonder ijsblokjes, tenzij voor de ijsblokjes water uit een fles is gebruikt.

Als groente en vlees goed is verhit en afkomstig is van een goed bekendstaande en hygiënische zaak, zou u het moeten kunnen eten. Wel moet u eten vermijden dat langs de weg of in kraampjes wordt verkocht. Fruit moet u altijd schillen voordat u het eet.

Reisverzekering

Controleer voordat u vertrekt of uw reisverzekering voldoende dekking biedt en of problemen als gevolg van IBD zijn meeverzekerd. Helaas zijn al bestaande aandoeningen namelijk bij veel verzekeringen van dekking uitgesloten, wat betekent dat in verband daarmee gemaakte kosten waarschijnlijk niet vergoed zullen worden. Kijk dus goed na of uw verzekering een volledige dekking biedt. Mogelijk moet u bevestigen dat uw arts het goed vindt dat u op reis gaat.

BEOORDEEL DEZE PAGINA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gemiddeld: 0.00 (0 stemmen)

Feedback