Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen.
Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen. Selecteer de naam van uw land

Het gebruik van uw geneesmiddelen

Denk eraan: uw geneesmiddelen kunnen alleen werken als u ze ook echt gebruikt!

Om opvlammingen te voorkomen en in remissie te blijven is het belangrijk dat u uw geneesmiddelen tegen colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn trouw blijft gebruiken. We weten dat het lastig kan zijn om dag na dag geneesmiddelen te moeten gebruiken. Het kan dan ook erg verleidelijk zijn om af en toe een dagje over te slaan. Maar denk eraan dat uw kans op een terugval wel vijf keer zo groot kan zijn als u niet trouw uw medicatie blijft gebruiken.1

Vindt u het lastig om uw geneesmiddelen trouw te blijven gebruiken?

Enkele veelgehoorde redenen voor het niet trouw gebruiken van geneesmiddelen:

“Het geneesmiddel dat ik krijg, werkt niet.”
“De bijwerkingen zijn vervelend.”
“Ik vergeet soms om mijn medicatie te nemen.”
“Ik moet te veel tabletten gebruiken.”
“Ik heb er een hekel aan om tabletten in te nemen.”

Herkent u zich in een van de bovenstaande problemen? Bespreek dat dan met uw arts. Uw arts kan uw behandeling dan wellicht wat aanpassen, zodat u er minder tegenop hoeft te zien. Ga regelmatig op controle bij uw arts en houd uw arts op de hoogte van hoe het ervoor staat met uw behandeling. Dan kan uw arts er namelijk voor zorgen dat u de best mogelijke behandeling krijgt als er nieuwe of betere behandelmogelijkheden beschikbaar komen.

Tips voor het trouw gebruiken van uw geneesmiddelen

  1. Houd in gedachten dat u de kans op een terugval of opvlamming kunt verkleinen door uw geneesmiddelen trouw te blijven gebruiken.
  2. Geef niet te snel op, want soms duurt het even voordat een behandeling aanslaat.
  3. Stop niet met uw behandeling zodra uw klachten verdwijnen. Om terugkeer van uw symptomen te voorkomen, moet u uw geneesmiddelen namelijk blijven gebruiken.
  4. Lees de bijsluiter van uw medicatie goed door, en dan vooral de informatie over hoe uw behandeling werkt en de bijwerkingen waarop u alert moet zijn.
  5. Niet doen:
  • doses overslaan, ook niet als u zich goed voelt;
  • na het vergeten van een dosis een dubbele dosis toedienen;
  • uw medicatiegebruik op eigen houtje, dus zonder goedkeuring van uw arts, afbouwen.

Denkt u dat het nodig is om uw voorgeschreven geneesmiddelengebruik aan te passen? Bespreek dat dan zo snel mogelijk met uw arts of een andere zorgverlener.

Het onthouden van de toedieningsmomenten

Hoe goed u ook uw best doet, het kan gebeuren dat u een keertje vergeet om uw medicatie toe te dienen. Om de kans dat dat gebeurt te verkleinen, kunt u het volgende proberen:

  • stel op uw mobieltje of horloge een alarm in;
  • combineer het toedienen van uw geneesmiddelen met een dagelijks terugkerende bezigheid, zoals eten of naar bed gaan;
  • als er in uw dagelijkse routine iets verandert waardoor het voor u lastiger is om uw medicatie trouw te blijven gebruiken (bijvoorbeeld een verandering op het gebied van werk, sport of het tijdstip waarop u eet), bespreek dat dan met uw arts. Dan kan uw behandeling daar zo nodig op kan worden afgestemd;
  • bekijk of er een andere toedieningsvorm van uw middel verkrijgbaar is. Sommige geneesmiddelen zijn in verschillende toedieningsvormen verkrijgbaar, en misschien is een andere toedieningsvorm voor u gemakkelijker toe te dienen. Hebt u bijvoorbeeld moeite met het doorslikken van tabletten? Dan zou een zetpil- of granulaatversie van uw medicatie voor u erg geschikt kunnen zijn.

Vindt u het lastig om uw geneesmiddelen te gebruiken op de manier die uw arts heeft voorgeschreven? Laat uw arts dat dan weten.

Bronnen
1: Kane, S., Huo, D., Aikens, J., and Hanauer, S. (2003). Medication nonadherence and the outcomes of patients with quiescent ulcerative colitis. Am. J. Med. 114, 39–43.

BEOORDEEL DEZE PAGINA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gemiddeld: 5.00 (1 stemmen)

Feedback